Basisschool Sint Martinus Heerlen
Pittige Torens

 

Lesmateriaal voor hoogbegaafden

Meer- en hoogbegaafde leerlingen hebben het vaak niet gemakkelijk op de reguliere basisschool. Voor deze (15 tot 20%) slimste leerlingen is school vaak saai omdat de lesstof hen te weinig uitdaging biedt. Bij gebrek aan uitdaging zullen deze leerlingen vroeg of laat vastlopen. Echter, bij vroege ontwikkeling van de juiste leer- en werkstrategieën zullen ze juist gaan excelleren!

Daarom is het van belang dat iedere basisschool ervoor zorgt dat ook deze leerlingen passend onderwijs krijgen. Onderwijs (Lesmateriaal voor Hoogbegaafden) waarbij ze echt uitgedaagd worden en echt iets leren. Pas dan is er sprake van onderwijs op maat; ook voor de slimste leerlingen!.
 

Andere leerdoelen voor meer- en hoogbegaafde leerlingen

  • De leerdoelen liggen voor hen veelal op andere gebieden dan die van de reguliere lesstof. De uitdaging begint pas als, met creatieve open opdrachten, hun hogere orde denkniveaus aangesproken worden (analyseren, evalueren, creëren).
  • Het is van belang dat zij 'leren-leren'. De slimme leerling moet zich oefenen in een breed gamma aan leer- en werkstrategieën, waarbij het samenwerken, leren plannen en het oefenen van doorzettingsvermogen belangrijke doelstellingen zijn.


Leren leren met de Pittige Plus Torens

De Pittige Plus Torens is het meest complete en uitdagende lesconcept voor excellentie onderwijs in de basisschool. Het kleurrijke meubel zit boordevol pittige, creatieve projecten en materialen die een echte uitdaging bieden aan meer- en hoog-intelligente kinderen.

Projectmatig samenwerken, leren leren, reflecteren, plannen, leren fouten maken, de projecten spreken dé competenties aan die nodig zijn om de talenten van deze groep kinderen optimaal te ontwikkelen en hierdoor van een verveeld kind een gelukkig kind maken.
 

Doel
 

- Stimulatie van creativiteit, motivatie, doorzettingsvermogen en prestaties, ieder op eigen niveau.
--Leren om gestructureerd ideeën om te zetten in een tastbaar eindresultaat
- Leren onderzoeken, structureren, plannen en vormgeven/presenteren van hun creaties aan anderen
 
- DENKEN EN DOEN- 

Vaardigheden die wij hiermee willen ontwikkelen zijn o.a.:

 
- Samenwerken
- Luisteren naar elkaar
- Taken verdelen
- Afspraken maken en nakomen
- Planningen maken en handhaven
- Discussiëren en beargumenteren
- Onenigheden oplossen
- Organiseren
- Verslagleggen
- Presenteren

Enkele onderwerpen die aan bod komen:
- Taal
- Rekenen
- Techniek
- Aardrijkskunde
- Geschiedenis
- Erfgoed
- Planologie
- Geometrie
- Architectuur
- Kunstzinnige vormgeving
- Media-educatie
 

Hoe werkt het?

De Pittige Plus Torens bevat drie soorten Peper Projecten: Groene, Gele en Rode. Ze zijn verschillend van opzet en bieden verschillende niveau's van uitdaging. Lees meer over de verschillende Peper Projecten in de Toelichting bij de Pittige Plus Torens die u hier kunt downloaden.

https://youtu.be/ouJZGxo4oB4